Login Join IOPS

Demomuziek

forest
 • Written by:
 • Published on:
 • Categories:
 • Comments:
 • Share:

English summary: While marching in demonstrations I wondered if we couldn't sing our slogans rather than shout them. Using Musipedia as a music editor and LilyPond as engraver and performer, I created some simple melodies for some slogans.

Ik loop nogal eens mee in demonstraties voor de rechten van vluchtelingen die naar Europa zijn gekomen. Van het vele dat er hier mis is vind ik dat de behandeling van vluchtelingen tot de schandaligste misstanden behoort, een blamage voor deze "beschaafde" maatschappij. En bij demonstreren horen leuzen, zoals "We are here, and we will fight! For freedom of movement is everybody's right" of "Geen man, geen vrouw, geen mens is illegaal!", zoals bijvoorbeeld te horen is in deze video (0:38–0:49).

Op 18 december 2013, ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Migrant, was er een demo in Den Haag, met een optocht door de stad die ons van het Vredespaleis tot uiteindelijk het Plein voerde (fotoreportage). Zoals altijd riepen we plichtsgetrouw onze leuzen. Op een aantal plaatsen stopten we voor een toespraak, en bij een daarvan werd "Get Up, Stand Up" van Bob Marley ingezet. We zongen mee, en ik merkte dat ik daar heel vrolijk van werd. En daarop dacht ik, waarom zingen we onze leuzen niet in plaats van die te roepen?

Met behulp van het keyboard van Musipedia heb ik wat zitten pingelen tot ik iets kreeg wat ik redelijk vond klinken – in ieder geval een verbetering vergeleken bij alleen maar roepen. Dit zijn de resultaten, gezet met behulp van LilyPond – mijn eerste composities die ik zelf heb gemaakt en niet door een computerprogramma heb laten bedenken:

bladmuziek

Je kunt ze ook beluisteren met een midi-speler: "We Are Here" en "Geen Man, Geen Vrouw". (In plaats van de rusten in "Geen Man, Geen Vrouw" is de bedoeling dat daar in de handen wordt geklapt, maar ik wist niet hoe dat te noteren. En in het geluid heb ik die klappen weergegeven met een korte lage C, want ik wist niet hoe het geluid van een klap te genereren.)

Waarschijnlijk kan een beetje componist/songwriter hier iets veel mooiers van maken. Het moet natuurlijk wel zingbaar blijven voor een groep ongeoefende zangers. Wat helemaal mooi zou zijn is er music videos van te maken. Dat is misschien niet eens heel erg moeilijk, maar gaat mijn eigen mogelijkheden te boven.

Discussion 2 Comments

 • Lambert Meertens 7th Jan 2014

  Hier zijn versies op SoundCloud, gemaakt met GarageBand:

  Voor de accoorden in de begeleiding bij "We Are Here" heb ik suggesties van James Wilson gebruikt.

 • Fred Curran 17th May 2014

  I like that, just sang "We Are Here" to my friend and my friends dog.