Login Join IOPS

Wat is er over van het Socialisme en Anarchisme in Nederland?

forest
 • Written by:
 • Published on:
 • Categories:
 • Comments:
 • Share:

Het Socialisme en Anarchisme heeft de afgelopen decennia in Nederland zware verliezen geleden. Mede de toestand in de USSR en Maoistisch China hebben daaraan bijgedragen. Geschiedenislessen leerde mijn generatie dat het Socialisme in de Soviet Unie de oorzaak was van hongersnood, slechte levensomstandigheden en vele miljoenen doden. Genocide en corruptie waren aan de orde van de dag. Kortom, er was geen goed woord over voor het Communisme.

Die emotie leeft nog altijd bij de Nederlanders. Wie wil er nou in een wereld leven waar je in de rij moet voor kaal brood en waar je de kans loopt om gedood te worden als je een afwijkende mening hebt?

Juist de twee bekendste en meest invloedrijkste vormen van Socialisme, het Stalinisme en het Maoisme, hebben bijgedragen aan het negatieve beeld ervan. Nog regelmatig word ik geconfronteerd met dat beeld. Die onwetendheid zorgt dan vooral voor onbegrip. Onbegrip die zich niet of zeer lastig laat wegnemen.

Zoals de titel van dit blog al liet weten is nu de grote vraag: Wat is er over van het Socialisme en Anarchisme in Nederland.

 

Medio 2013 is, mede door internet, die onwetendheid opengeslagen. Mensen krijgen de kans zelf een mening te vormen. Ook het Socialisme is daarbij gebaat. 
En nu de crisis verder vordert en de mensen inzien dat dit systeem niet meer werkt, zijn er meer en meer mensen die geloven dat het anders moet. Opnieuw wint het Socialisme aan terrein.

Ondanks dat de termen Socialisme, Communisme en Anarchisme langzaam aan hun beladenheid verliezen, is de tegenstand nog altijd groot. Dat zeer veel mensen juist Socialistische en Anarchistische waarden en normen hebben is daarom des te interessanter. Mensen willen zich niet associëren met de terminologie, maar zijn er onbewust al jaren mee bezig.
Het is daarom van belang het bewustzijn van de samenleving te veranderen. Iedereen moet weten dat Socialisme en Anarchisme niet eng is.

Buiten de mensen die zich overduidelijk identificeren als Socialisten of Anarchisten, hoeveel mensen zouden we inmiddels kunnen zien als (potentieel) links?

Rekenen we met de laatste verkiezingsuitslag, dan komen we op ongeveer 40% linkse stemmers. In ieder geval geen meerderheid. Probleem is enkel dat er aan beide zijden voorkeursstemmen zijn verleend. Mensen stemden in dat geval niet vóór iets, maar vooral tegen een partij. Dat leverde de grote winsten van VVD en PvdA op. Niet erg representatief dus.

Toch is vooral in de noordelijke provinciën de invloed van met name de PvdA al decennia groot. De linkse sympathie is vooral daar waarneembaar.

Hoeveel is er nog over van links in Nederland? Dat is moeilijk te zeggen. Ik gok op ongeveer 50% van de bevolking. We winnen terrein, maar zijn er nog lang niet.

Discussion 4 Comments

 • Lambert Meertens 6th Jan 2013

  Een probleem wanneer je het over zulke vragen hebt is dat mensen woorden als communisme, socialisme en anarchisme met heel verschillende betekenissen gebruiken. Bij communisme denken de meeste mensen aan toestanden als in de Sowjet Unie of Noord Korea. En PvdAers worden in de media wel socialisten genoemd. IOPS-lid David Dominic heeft op zijn YouTube channel http://www.youtube.com/user/DavidDominic3 een tweedelige "Introduction to socialism" gezet die de verschillende betekenissen van de termen communism en socialism duidelijk op een rijtje zet.

  Als je met socialisme een revolutionair socialisme bedoelt dat een fundamentele verandering van de economische bezitsverhoudingen nastreeft, dan vraag ik me af of dat ooit heel sterk in Nederland geleefd heeft. Misschien was het hoogtepunt wel de openlijke oproep van Pieter Jelles Troelstra tot een socialistische revolutie na de afzetting van de Duitse keizer en het uitroepen van de Weimarrepubliek in november 1918. Electoraal heeft Links in Nederland nooit een meerderheid gehaald, ook niet als je D66 meetelt, al zaten we in 1972 op 46% (inclusief DS70) en in 2006 op 44%. Maar de laatste jaren is er iets aan het veranderen en ik ben het ermee eens dat het Internet daar een rol in speelt – maar ook het feit dat bij de heersende klasse alle remmen losgeslagen lijken. Kijk alleen al naar de brede sympathie waarop de door-en-door anarchistische Occupy-beweging kon rekenen.

  De weerstand tegen de term socialisme is niet zo sterk als tegen communisme, anders had de SP veel minder stemmen gekregen, maar ik vermijd die termen liever omdat ze door de terminologische verwarring voor de meeste mensen geen duidelijke inhoud hebben. Het lijkt me beter niet met etiketten te werken maar te stellen dat we een vergaande democratisering willen, niet alleen politiek maar ook van het economisch bestel, met zelfbeheer door de werkers. Dat streven naar democratie onderscheidt ons ook duidelijk van communistische groeperingen oude stijl.

  • Anarcho com 7th Jan 2013

   Daar ben ik het absoluut mee eens. De terminologie is de voornaamste reden tot bezorgdheid. Wie je ook spreekt, noem jezelf vooral geen communist.

   Ondanks dat het juist de anarchistische 'bestuurswijze' (individualistisch of syndicalistisch) is die de IOPS promoot, doen ze/we er goed aan om vooral niet te veel te hangen aan de bekende termen.
   Laten we het gewoon houden op uiterst transparante en individuele democratie.

 • Tim Cornelis 7th Jan 2013

  Ik zou de occupy beweging niet willen characteriseren als "anarchistisch." Het is vooral idealistisch, het idee dat banken gereguleerd moeten worden, bohemiaans, new-Age hippies, etc.

  Dat terzijde. Qua radicaal-links:
  NCPN: 2,500 leden.
  Anarchisten/libertair socialisten: 2,000
  Vrije Bond: 200
  Internationale Socialisten: 50 actieve leden (schatting), geen idee hoeveel inactieve, dat kunnen er 150 zijn, ook 400.

  Nogal klein dus.

  • Anarcho com 7th Jan 2013

   Mee eens, al wordt occupy vanwege de anti-corporate boodschap door niet anarchisten toch als zodanig gezien.

   Dat zijn trouwens wel machtig interessante cijfers Tim!
   Jammer dat het er zo weinig zijn.
   Ik moet wel toegeven dat ik zelf, naast de IOPS, ook niet bij enige andere bond/vereniging ben aangesloten.
   Wil wel, maar in de relatief korte tijd dat ik actief socialist/anarchist ben ik vooral nog veel aan het uitzoeken hoe of wat hier in de omgeving. Tja, dun bevolkt gebied, hè...